I. Vocabulary and
Structure (每小题0.5分，共30分) (60 minutes)
Directions: There are 60 sentences in this
part. Complete them by choosing the best from the four alternatives. Write your
answer on the Answer Sheet.
1．Her interest in redecorating the big
house kept her _____ for a whole week.
2．The manager gave her his ____ that her
complaint would be investigated.
3．The course normally attracts 20 students
per year, _____ up to half will be from overseas.
A. in which
B. for whom
C. with which
D. of whom
【解析】句意：那门课程每学年通常会吸引二十名学生选修，他们中有一半是留学生。whom 指代前一小句的宾语students, 所以用宾格。他们中的，所以用of whom。因此本题的正确答案为D。
4．Once you get to know your mistakes, you
should ____ them as soon as possible.
5．His remarks left me_____ about his real
C. to wonder
6．He wouldn’t answer the reporter’s
questions, nor would he ____ for a photograph.
7．Although they plant trees in this area
every year, the tops of some hills are still _____.
8．If you don’t ____ the children properly,
they’ll just run riot.
9．When people become unemployed, it is_____
which is often worse than lack of wages.
10．A human’s eyesight is not as ____ as
that of an eagle.
11．This kind of glasses manufactured by
experienced craftsmen_____ comfortably.
A. is worn
D. are worn
12．Many pure metals have little use because they are too soft, rust
too easily, or have some other _____.
13．We agreed to accept_____ they thought
was the best tourist guide.
14．Military orders are ____ and can’t be
15．It is our_____ policy that we will
achieve unity through peaceful means.
16．Several guests were waiting in the ____
for the front door to open.
17．Although many people view conflict as bad, conflict is sometimes
useful ____ it forces people to test the relative merits of their attitudes and
A. by which
B. to which
C. in that
D. so that
18．The toy maker produces a ____ copy of
the space station, exact in every detail.
19．The director was critical_____ the way
we were doing the work.
20．They have decided to ____ physical
punishment in all local schools.
A. put away
B. break away
C. do away with
D. pass away
with废除。put away放好。break away from放弃。pass away去世。
21．In Britain people_____ four million
tons of potatoes every year.
22．All the ceremonies at the Olympic Games had a unique flavor,
____ of their multicultural communities.
23．I’d_____ his reputation with other farmers and business people
in the community, and then make a decision about whether or not to approve a
A. take into
B. account for
C. make up for
D. make out
【解析】句意：我想考虑他与社区其他农民以及商人之间交往的名声之后再决定是否同意为他提供货款。take into account考虑。account for说明；解释。make up for补偿，弥补。make out理解；辨认出。
24．I bought an alarm clock with a(n) ____
dial, which can be seen clearly in the dark.
25．A lot of ants are always invading my
kitchen. They are a thorough_____.
26．She had recently left a job and had helped herself to copies of
client data, which she intended to ____ in starting her own business.
A. dwell on
B. come upon
C. base on
D. draw upon
【解析】句意：她最近辞职了，复制了那家公司的客户名单，她打算利用这个客户名单来开展自己的业务。draw upon利用。dwell on详述；细想。come upon偶遇。base on基于。
27．Some women _____ a good salary in a job instead of staying home,
but they decided not to work for the sake of the family.
A. must make
B. should have
C. would make
D. could have
【解析】句意：有些女人本来可以出去工作拿高薪的，不必窝在家里，但是她们却为了家庭而毅然决定放弃工作。could have done意为“本可以做，但却没做”，故应选D。
28．Everything we eat and drink contains some salt; we can meet the
body’s need for it from natural sources without turning _____ the salt bottle.
【解析】句意：我们吃的、喝的东西中都含有一些盐分；我们可以通过自然资源满足身体对于盐的需求，而不需要依赖盐瓶。turn to求助于。turn over移交给；翻阅。turn on打开。turn up出现。
29．Movie directors use music to _____ the
action on the screen.
30．He always did well at school _____ having
to do part-time jobs every now and then.
A. in case of
B. in spite of
D. on account
of尽管。in case of万一。regardless of不顾，不管。on account of由于。
31．Some people think that a _____ translation, or word-for-word
translation, is easier than a free translation.
32．All the key words in the article are
printed in _____ type so as to attract readers’ attention.
33．Mary once _____ with another musician
to compose a piece of pop music.
34．Agriculture was a step in human progress _____ which
subsequently there was not anything comparable until our own machine age.
【解析】句意：农业是人类进步中的一大步，随后在我们的机器时代到来之前，没有任何东西可以与之相比。本题考查固定搭配，be comparable to意为“比得上……的”，故应选A。
35．He attends to the_____ of important
36．When I try to understand_____ that prevent so many Americans
from being as happy as one might expect, it seems to me that there are two
A. why it does
B. what it does
C. what it is
D. why it is
37．We rarely perceive more than a minute_____ of the sights and
sounds that fall upon our sense organs; the great majority pass us by.
38．The millions of calculations involved, had they been done by
hand, _____ all practical value by the time they were finished.
A. had lost
B. would have
C. would lose
D. should have
【解析】句意：涉及到的数以百万计的计算，如果是手工完成的，那么在完成的时候它们就会失去所有的实用价值。本题考查虚拟语气，与过去情况相反，主句用would have done， 因此本题的正确答案为B。
39．Although it was his first experience as
chairman, he _____ over the meeting with great skill.
40．Only a selected number of landladies in the neighborhood have
been allowed by the university to take in _____.
41．How is it _____ your roommate’s request
and yours are identical?
is it that…，意为“……是怎么回事？”，故应选D。
42．If you want to get into that tunnel,
you first have to _____ away all the rocks.
43．Improved consumer confidence is _____ to
an economic recovery.
44．The damage to the car was _____;
therefore, he could repair it himself.
45．Both parties promised to _____ the
contract to be signed the following day.
A. keep with
B. tangle with
C. adhere to
D. devote to
【解析】句意：双方承诺遵守第二天即将签订的合同。adhere to坚持；拥护。keep with陪伴。tangle with争吵。devote to致力于。
46．Fifty years ago, wealthy people liked
hunting wild animals for fun _____ sightseeing.
A. rather than
B. more than
C. other than
D. than to go
47．The Space Age _____ in October 1957 when the first artificial
satellite was launched by the Soviet Union.
48．Extensive reporting on television has helped to_____ interest in
a wide variety of sports and activities.
49．John said that he didn’t quite_____ and
asked me to repeat what I had said.
A. snatch up
B. summon up
C. catch on
D. watch out
【解析】句意：约翰说他不太明白，要求我重复我说过的话。catch on理解，明白。snatch up夺取，抓起。summon up鼓起，唤起。watch out小心。
50．He wasn’t appointed chairman of the committee, _____ not very
popular with all its members.
C. to be
51．Satellite communications are so up to date that even when_____ in
the middle of the Pacific, businessmen can contact their offices as if they
were next door.
52．During the construction of skyscrapers, cranes are used to_____ building
materials to the upper floors.
53．Since the two countries couldn’t_____ their differences, they
decided to stop their negotiations.
54．Mike just discovered that his passport
had_____ three months ago.
55．Attempts to persuade him to stay after
she felt insulted were_____ .
A. in no way
B. on the
C. at a loss
D. of no avail
【解析】句意：在她感到受到侮辱之后，试图劝说她留下来的努力无济于事。本题考查固定搭配，be of no avail意为“白费”，故应选D。
56．We’d like to _____ a table for five for
dinner this evening.
57．By signing the lease we made a _____ to
pay a rent of $150 a week.
58．In fact, Peter would rather have left
for San Francisco than_____ in New York.
A. to stay
【解析】句意：事实上，彼得宁愿去旧金山，也不愿留在纽约。本题考查固定用法，would rather do…than do…，意为“宁愿做……，也不愿做……”，故应选D。
59．The doctor doesn’t _____ that he will
live much longer.
60．Britain has the highest _____ of road
traffic in the world -- over 60 cars for every mile of road.
Comprehension (共40分) (60 minutes)
Section A: Multiple
Directions: Read the following 4 passages and
complete the statements after them by choosing the best from the four
alternatives. Write your answer on the Answer Sheet.
The concept of
norms is important in two respects in linguistic approaches to translation. On
the one hand, they are concerned with the linguistic norms of the two
languages, i.e. how to produce utterances and texts that are correct according
to the respective rules and norms. On the other hand, the relations and
regularities between the two linguistic systems that were discovered on the
basis of contrastive analyses were “translated” into guidelines or rules for
the translator, mostly with prescriptive intent (cf. frequently encountered
formulations such as “translators must not…, should …” etc.). Translation
procedures and similar guidelines, however, were formulated in a rather general
way and gave the impression that they are applicable throughout. A chosen
target language form may well be correct according to the rules of the language
system, but this does not necessarily mean that the text as a whole
appropriately fulfils its communicative function in the target language
situation and culture. Since we do not translate words or grammatical forms,
but texts with a specific communicative function, the limitations of a narrow
linguistic approach soon became obvious. Thus, a logical development was that
in the 1970s, the insights and approaches of text-linguistics, a new (sub-) discipline
of (applied) linguistics, were adopted in translation studies. Thus,
regularities of the text itself, of the genre, and of the context were given
61．The belief that to translate is to produce utterances and texts
that are correct according to the respective rules and norms implies that _____.
A. translation is only a matter of language transferring according
to the respective language norms
B. language is a norm-governed system
C. translation is possible with the guidelines of rules and norms
D. language rules and norms are completely equivalent in the two
62．The author’s attitude towards
“prescriptive intent” (line 6) is _____.
63．The choosing of a target language form depends
A. whether it is correct in terms of the target language norms
B. whether it can make the translation sound coherent
C. whether it is equivalent to the source language form
D. whether it can meet the purpose of the source writer
64．“A narrow linguistic approach” refers
A. the translation approach concerning only parts of language
B. the translation approach only concerning the language forms
C. the translation approaching theme in a narrow sense
D. a narrow sense of translation
65．The purpose of the passage is to show
A. translation is a language norm-governed process
B. communicative function should be the main concern in translating
C. the academic development of translation studies
D. other aspects except language norms such as genre and context are
61．B 由文中的they are concerned with the linguistic norms of the two languages可知，语言是一个规范的系统，故应选B。
62．B 由文中的Translation procedures and similar guidelines, however, were
formulated in a rather general way and gave the impression that they are
applicable throughout可知，翻译步骤和类似的指导方针是用一种相当普遍的方式来制定的，人们认为它们在整个过程中都是适用的，故可知作者对prescriptive intent即指定性意图是持反对态度的。
63．D 由文中的but this does not necessarily mean that the text as a whole
appropriately fulfils its communicative function in the target language
situation and culture可知，目标语言形式的选择取决于它是否能满足源语言的语言形式，故可推断出D为正确答案。
64．B A narrow linguistic approach之前讲的都是language forms，由此可推断出其指的是“仅仅只关注语言形式的翻译方法”，故应选B。
all other studies, aims primarily at knowledge. The knowledge it aims at is the
kind of knowledge which gives unity and system to the body of the sciences, and
the kind which results from a critical examination of the grounds of our
convictions, prejudices, and beliefs. But it cannot be maintained that
philosophy has had any very great measure of success in its attempts to provide
definite answers to its questions. If you ask a mathematician, a mineralogist,
a historian, or any other man of learning, what definite body of truths has
been ascertained by his science, his answer will last as long as you are
willing to listen. But if you put the same question to a philosopher, he will,
if he is candid, have to confess that his study has not achieved positive
results such as have been achieved by other sciences. It is true that this is
partly accounted for by the fact that, as soon as definite knowledge concerning
any subject becomes possible, this subject ceases to be called philosophy, and
becomes a separate science. The whole study of the heavens, which now belongs
to astronomy, was once included in philosophy; Newton’s great work was called
“the mathematical principles of natural philosophy”. Similarly, the study of
the human mind, which was a part of philosophy, has now been separated from
philosophy and has become the science of psychology. Thus, to a great extent,
the uncertainty of philosophy is more apparent than real: those questions which
are already capable of definite answers are placed in the sciences, while those
only to which, at present, no definite answer can be given, remain to form the
residue which is called philosophy.
however, only a part of the truth concerning the uncertainty of philosophy.
There are many questions—and among them those that are of the profoundest
interest to our spiritual life—which, so far as we can see, must remain
insoluble to the human intellect unless its powers become of quite a different
order for what they are now. Has the universe any unity of plan or purpose, or
is it a fortuitous concourse of atoms? Is consciousness a permanent part of the
universe, giving hope of indefinite growth in wisdom, or is it a transitory
accident on a small planet on which life must ultimately become impossible? Are
good and evil of importance to the universe or only to man? Such questions are
asked by philosophy, and variously answered by various philosophers. But it
would seem that, whether answers are otherwise discoverable or not, the answers
suggested by philosophy are none of them demonstrably true. Yet, however slight
may be the hope of discovering an answer, it is part of the business of
philosophy to continue the consideration of such questions, to make us aware of
their importance, to examine all the approaches to them, and to keep alive that
speculative interest in the universe which is apt to be killed by confining
ourselves to definitely ascertainable knowledge.
66．The writer intends to show _____.
A. the philosophy’s differences from other sciences
B. the philosophy’s interest in the nature of universe
C. the uncertain nature of philosophy
D. the functions of the uncertain philosophy
67．Which one of the following statements is
TRUE according to the author?
A. The distinction of philosophy and concrete sciences lies in the
uncertainty of philosophy.
B. Concrete sciences are superior to philosophy for they can give
definite answers to some questions.
C. Philosophy concerns more with the to-be-solved spiritual
D. Philosophy is the guide for concrete sciences, and therefore
successful in solving all kinds of problems.
68．When the author praises the function of philosophy as “keeping
alive that speculative interest in the universe which is apt to be killed by
confining ourselves to definitely ascertainable knowledge” (the last sentence),
he implies that _____.
A. concrete sciences stop us from understanding the universe
B. the universe is still beyond us
C. concrete sciences have found the nature of the universe
D. with philosophy, we have found out the nature of universe
69．The word “insoluble” (line 3 in the
last paragraph) means _____.
70．This passage is an excerpt from a long article. From the last
paragraph here, we can guess, the purpose of the whole article is to show
A. the value of philosophy
B. the distinctions between philosophy and concrete sciences
C. the interests of philosophy
D. the nature of philosophy
66．D 由最后一段的Such questions are asked by philosophy, and variously answered by
67．A 由第一段的the uncertainty of philosophy is more apparent than real…可知，哲学的不确定性不但是真实的，而且很明显。有确切答案的问题已归为科学，暂无确切答案的问题仍归为哲学，故应选A，即“哲学和具体科学的区别在于是否未知”。
students rarely get the chance to use their imagination was an open secret
among Chinese people. Now, a global survey has brought it to the notice of the
rest of the world.
covering 21 countries, conducted by International Educational Progress
Evaluation Organization, showed Chinese students excelled at math, beating
their peers from other countries. But when it came to using their imagination,
they were tied for the last place. And in creativity, they were fifth from the
results are not shocking, given the way our children are taught in schools and
at home. But they are a stern reminder to our educators and parents to change
rarely get the time or chance to use their imagination. Right from the day they
enter school they are pushed into a culture of exams and more exams. Teachers
and parents teach them the way that education is all about passing these exams
with flying colors. And to pass those exams, they are made to learn by rote
not encourage students to think outside the box. Teachers don’t like students
questioning them, stifling the curiosity of the young minds. For children,
there’s hardly any room for bright ideas either in class or at home.
the value of education with China. But there is a world of difference between
the way Israeli parents treat their children and we do. Israeli parents do not
mollycoddle their children. Instead, they encourage them to learn how to live
by themselves. In contrast, Chinese parents go to extremes, pampering their
children one moment for doing what they think is good and punishing them
severely the next for committing a “mistake”.
The global study
should make us swing into action and help our students to throw open their
young minds to imagination and creativity. It is time for our education
officials and educators to ask themselves what they should do to let our
children’s imagination and creativity blossom.
from imagination. To make students creative, educators should encourage them to
use their imagination to the full. It is important for students to give wings
to their imagination beyond school hours, too. And parents can contribute to
the creative development of their children by encouraging them to be more
Only by being
imaginative can our students come up with creative solutions to problems and
expand their world.
71．The expression “flying colors” (in
paragraph 4) means _____.
A. the colors of paper make students happy
B. high marks
C. high spirit
72．Which statement about Israel’s
education is NOT TRUE according to the author?
A. Israeli students rarely get the time or chance to use their
B. Israeli teachers don’t like students questioning them.
C. Israel values exam achievements.
D. Similar to Chinese parents, Israeli parents do not spoil
73．To improve children’s creativity,
parents should encourage children to _____.
A. ask more questions
B. learn more things by heart
C. present more requirements
D. use imagination
74．The statement that “teachers dare not
encourage students to think outside the box” (paragraph 5) means _____.
A. teachers don’t encourage students to step into the society
B. teachers don’t encourage unconventionalized way of thinking
C. teachers ask students to recite the fixed answers
D. teachers ask students to stay in the box
75．The author wants to urge _____.
A. Chinese parents to be stricter to children
B. Chinese teachers to give up their traditional way of teaching
C. Chinese parents to learn from Israeli parents
D. Chinese parents and teachers to reflect our education
71．B 第四段讲的是中国孩子进入学校开始面临的就是考试，由Teachers and parents teach them the way that education is all about
passing these exams with flying colors不难推断出flying colors为高分，老师和家长教他们如何以高分通过考试。
72．D 由文中的In contrast, Chinese parents go to extremes, pampering their
73．A 由倒数第二段的And parents can contribute to the creative development of their children
by encouraging them to be more inquisitive可知，家长通过鼓励孩子提问来促进他们创造力的发展，故应选A。
74．B 由第五段的Teachers don’t like students questioning them, stifling the
curiosity of the young minds可知，老师不喜欢学生向他们提问，抑制了学生的好奇心，故可知题中的这句话是指B选项的“教师不鼓励学生非传统思维方式的发展”。
passionate love burns hot, it inevitably simmers down. The cooling of
passionate love over time and the growing importance of other factors, such as
shared values, can be seen in the feelings of those who enter arranged versus
love-based marriages in India. Usha Gupta asked 50 couples in Jaipur, India, to
complete a love scale. They found that those who married for love reported
diminishing feelings of love if they had been married more than five years. By
contrast, those in arranged marriages reported more love if they were not
newlyweds. Other studies provide a mixed picture of arranged marriages
confirming Gupta and Singh’s finding of successful arranged marriages in India,
but observing that Chinese and Japanese women were happier if they chose their
The cooling of
intense romantic love often triggers a period of disillusion, especially among
those who regard that romantic love as essential both for a marriage and for
its continuation. Jeffry Simpson suspect “the sharp rise in the divorce rate in
the past tow decades in linked, at least in part, to the growing importance of
intense positive emotional experiences (e. g. romantic love) in people’s lives,
experiences that may be particularly difficult to sustain over time.”
The decline in
intense mutual fascination may be natural and adaptive for species survival.
The result of passionate love frequently is children, whose survival is aided
by the parents waning obsession with each other. Nevertheless, for those
married more than 20 years, some of the lost romantic feeling is often renewed
as the family nest empties and the parents are once again free to focus their
attention on each other. If the relationship has been intimate and mutually rewarding,
companionate love rooted in a rich history of share experiences deepens.
76．According to the author, the cooling of
passionate love ______.
A. is natural and unavoidable
B. is a symbol of the death of love
C. is disappointing
D. occurs less in China and Japan than in India
77．Which statement is TRUE concerning
A. Arranged marriage brings much happiness than love-based marriage.
B. Most of Indian women’s marriage is arranged by the family.
C. In maintaining a marriage, shared values are more important than
D. In a marriage, aspects like shared values will matter more than
78．What kind of person is more likely to
A. Those who have children.
B. Those who have no children.
C. Those whose marriage is arranged.
D. Those who value romance more than other things.
79．After children grow up and leave home,
passionate love will be likely to _____.
A. come back
C. be rewarding
80．The author’s tone is _____.
77．B 由第一段反复出现的arranged marriages可知，B为正确答案。
78．B 由最后一段的The result of passionate love frequently is children, whose survival
is aided by the parents waning obsession with each other可知，孩子往往是热恋的结果，逆向推理可知没有孩子的人更有可能离婚。
79．A 由最后一段的some of the lost romantic feeling is often renewed as the family
nest empties and the parents are once again free to focus their attention on
Directions: Below are 2 questions concerning
the passages you have just read. Answer them on the Answer Sheet, each within
81．(Refer to Passage 1) Give us an example to illustrate it is
cultural contexts rather than language norms that matter in translation.
82．(Refer to Passage 4) How do you think of the view that if
passionate romance goes away, there is no necessity for marriage?
81．Take the idiom “cast pearls before
swine” as an example. When it is translated into Chinese, it means talking to
those who don’t understand you. If we translate it into Chinese just according
to its language norms, then the meaning could be its literal meaning, namely “throwing
pearls to pigs”. This kind of translation will certainly confuse the Chinese
readers. If the cultural factors have been taken into consideration, then
Chinese readers will understand quickly.
82．I agree with the view. The cooling of intense romantic love
often triggers a period of disillusion, especially among those who regard that
romantic love as essential both for a marriage and for its continuation. If
passionate romance goes away, the essential prerequisite for marriage will be
gone at the same time. The ending won’t be desirable. So there is no necessity
III. Writing (共30分)
Directions: Nowadays, Internet mass hunting (人肉搜索) has become a powerful means to expose corrupt officials,
but many people argue that it invades people’s privacy. What’s your opinion?
Write on the Answer
Sheet a composition of about 400 words. You are
to write in three parts. In the first part, state specifically what your idea
is. In the second part, provide one or two reasons to support your idea or
describe your idea. In the last part, bring what you have written to a natural
conclusion or a summary. Marks will be awarded for content, organization,
grammar and appropriateness. Failure to follow the instructions may result in a
loss of marks. Don’t forget to write a title.
Internet Mass Hunting
hunting has gained its popularity among Netizens in recent years. With Netizens
participating in search, Internet mass hunting becomes an efficient tool to
find desired information. In 2006, a Netizen uploaded a picture showing that a “beautiful”
woman was maltreating a delicate kitty. The maltreatment was so intolerable
that Netizens decided to find out the culprit. Six days later, an anonymous
Netizen submitted a post describing that the wanted woman lived in a town in a
northern province and other detailed information. This successful case is
followed by a series of Internet mass hunting and arouses an ongoing
controversy over its legality.
Personally, I am
of opinion that the new way of search is acceptable. Firstly, in retrospect,
nearly all the targets of Internet mass hunting are directed to those who
violated moral rules of our society, or are corrupted officials. Thanks to the
Internet mass hunting, those immoral people have been made public. Some did now
show due respect to our former leaders, some spread erotic video to make a
name, some outlet their personal resentment by making negative comments on
earthquake-stricken victims, some maltreat their step-children, to list a few
of those norm violators. Undoubtedly, once those culprits have been located by
combined efforts of Netizens, they would get at least moral punishments. In
this sense, Internet mass hunting proves to be an effective means to find out
norm violators and even criminals and give them a dose of their own medicine,
so that we can build a more harmonious society.
through the process of Internet mass hunting, participants get educated by
renouncing the immoralities and hence established norms get strengthened. In a
society where members lay their emphasis on how to make a fortune, how to gain
celebrity, and how to climb to a higher layer of power pyramid, traditional
virtues are deteriorating, which explains the frequency of those moral
violations in recent years. When participants succeeded in putting those moral
violators under public scrutiny, they will not only take pride in their success
to enforce moral rules, but also realize that they will get the same dose of
medicine if they make similar mistakes. Gradually, the severity of moral
punishments is likely to be conveyed to the whole society and therefore virtues
As a coin has
two sides, Internet mass hunting is accused of intruding personal privacy and
other negative points. In some cities, authorities have tried to prohibit the
search. However, norm violators should not get away with punishment. I believe
that, with the gradual perfection of Internet mass hunting, it will enjoy wider